söndag 16 december 2007

Genshiken

Får väl börja med senaste serien man läste klart. Läste nyss ut sista volymen (så vitt vi vet) av Genshiken, en parodi(tragedi?) manga om en grupp nördar i japan.
Man kan väl säga att serien är bättre desto nördigare man är, så jag njöt i fulla drag, lite ledsamt att en såhär underbar serie har tagit slut.

Första volymen börjar med att seriens huvudperson Kenji Sasahara letar efter en högskoleförening att gå med i. Han är skitnervös och klarar pga olika anledningar inte av att gå fram till någon av grupperna som intereserad honom, som manga och anime klubbarna, och kolla vad som gäller. Slutar med att han går till klubben för studier av modern visuell kultur, för att sitta med och kolla vad dom gör.

Utan för dörren möter han en förstaårare som just har gått med, Kosaka Makato. Kosaka är en manga anime och spel nörd, som är helt oslagbar i alla spel, och helt saknar taktkänsla och är ungefär lika empatisk som en stenmur(oftast). Men ser honnom i startsidorna

Väl inne träffar han resten av klubben.
Klubbens ledare som alla bara kallar klubbledaren, som tydligen lett klubben sedan den startades någon gång på 60 talet. .. ...

Madrame Harunobu, klubbens verkställande ledare, då klubbledaren inte gör så mycket faktist ledande längre. Madrame är nog den mest klassiska och militanta nörden i gruppen, lång, smal, enorma runda glasögon, "bowlcut" osv. Han är högljud, och fanatisk i allt han gör. Helt sjukt nervös omkring norms, och har en crush på en av dom andra huvudpersonerna i serierna.

Tanaka Soichiro, klubbens cosplay och modell fantast. Man får inte så mycket mer story om honnom förens senare då fler medlemmar går mer i klubben.

Kugayama "Kugapi" Mitsunori, anime manga nörd som även ritar en massa halvporrig doujinshi . Samma med honnom, får inte så mycket story förens senare. Sitter mest i bakgrunden och komenterar saker, ungefär som Tanaka.

Efter att dom bevisat att han är en av dom, genom att komma på honnom när han letar reda på deras porr stash, så sitter han i klubbrummet när nästa "medlem" kommer in i rummet.

Om man säger att Sasahara är huvudpersonen så är Kasukabe Saki second main, och hon kommer in i serien med en käftsmäll följd av -"Inte ens min pappa har slagit mig mig förut" ifrån offret. Hon är till synes Kosakas flickvän, och är raka motsatsen till medlemmarna i genshiken. Modemedveten, har mål med livet, en "norm". Många roliga kulturkrockar tack vare detta. :)

Det tillkommer ett par personer senare, en cosplay tjej, en jobbig jobbig irriterande kille, och en yaoi fangirl och en "cogal". All good fun.

Det är lite meningslöst att ens försöka sätta betyg på en sån här serie, efter som att den är en parodio serie, så fattar man mer om man är insatt i grejen. Men det är även en relations romcom, och alla kan väl uppskatta en sån om man är på humör för det.

På min lista är den lungt en 9.x / 10, om man inte är insatt, så får den nog endå stabila 7/10. Rekomenderar den starkt! Finns både att läsa online, och utgiven av Delray i väst.

Utgivare : Kodansha, 2002.
Kategori : Komedi, Parodi, Romantik, Drama, Nördar

2 kommentarer:

Barbro sa...

He he he får väll vara den första som lämnar en kommentar helt enkelt.

Jag har ju lånat hela serien av dig och ja jag håller med. Helt klart läs värd för många. Ett av dom mer roliga inslagen var om TV spelet pouy pouy i serien :)

jbn sa...

Du har ju vettig koll på sånt här, bara att fortsätta. Får jag ju koll på vad jag faktiskt borde köra igenom :P